AV_Vastestate_Schulpweg_01kopie
Case

Snippergroenbeleid handhaven in Rotterdam

Vastestate beheert sinds 2011 grondpercelen van 5m² tot 50.000m² voor de gemeente Rotterdam. Daaronder vallen ook de contractvorming en -vernieuwing van het verhuur van deze percelen. Inmiddels zijn er ongeveer 3.000 contracten en percelen in beheer.

De gemeente Rotterdam heeft veel openbaar groen in eigendom. Particulieren kunnen de percelen in bepaalde gevallen huren, bijvoorbeeld als het direct gelegen is aan de tuin van hun woning of wanneer ze een paardenwei of volkstuin wensen. Eén keer in de twee jaar verzorgt Vastestate een schouw. Daarnaast wordt de huur geïnd, worden vragen van huurders beantwoord en wordt er een jaarplan opgesteld. In dat plan geven wij aan waar de gemeente op moet letten en wanneer er onderhoud moet worden uitgevoerd.

Snippergroen perceel in Rotterdam

Snippergroen perceel in Rotterdam

In sommige gevallen is er sprake van onrechtmatig grondgebruik. Vastestate treedt dan namens de gemeente op om het grondgebruik te legaliseren of te beëindigen. Daartoe worden onder andere huurcontracten opgesteld en opgestuurd. Wanneer die niet getekend retour komen wordt er met de gemeente overlegd hoe het gemeentebeleid het beste gehandhaafd kan worden. 

Om dit werk namens de gemeente op een ordelijke en gestructureerde wijze te laten verlopen is een goede incompany samenwerking met de afdeling vastgoed en met overige stakeholders binnen de gemeente - zoals de afdeling verkoop, leidingbeheerders, cartografie, assetmanagers en gebiedsmanagers - een belangrijke voorwaarde. Vastestate houdt bij dit soort procedures altijd oog voor het menselijke aspect. Conflicten tussen de gemeente en haar inwoners benaderen wij altijd op een respectvolle manier waarbij wij streven naar de beste uitkomst voor beide partijen.