AV_Vastestate_stadhuis_Utrecht_01kopie
Case

Stadhuis Utrecht restaureren en moderniseren

Het stadhuis van Utrecht was na een kleine twintig jaar toe aan modernisering. Daarom werd het rijksmonument grondig intern gerestaureerd en gemoderniseerd. Vastestate was verantwoordelijk voor het voorbereiden en uitvoeren van deze omvangrijke opdracht.

Eén van de uitdagingen voor Vastestate tijdens deze opdracht was het werken in een politiek gevoelige omgeving. Directeur Erwin Hebels legt uit hoe Vastestate te werk is gegaan: 'We luisteren goed naar de wensen van de gebruikers van het gebouw, zoals de raadsfracties, griffie, rekenkamer en Toerisme Utrecht. Ook worden alle belangrijke stakeholders geïnterviewd. Daarnaast moeten we onze stappen goed afstemmen met de architect, de afdeling erfgoed en rest van de ambtelijke organisatie. Dit vraagt natuurlijk om alle zorgvuldigheid, want de regionale media kijkt kritisch mee.'

Raadszaal stadhuis van Utrecht

Raadszaal stadhuis van Utrecht

Tijdens de restauratie en modernisering van het stadhuis stonden verduurzaming en circulariteit centraal. De operationele werkzaamheden werden in 2018 uitgevoerd en in het eerste kwartaal van 2019 is het gebouw weer in gebruik genomen. Het monumentale pand beschikt nu over een geheel nieuwe technische audiovisuele inrichting van de raadszaal en bijbehorende vergaderzalen. Het stadshuis van Utrecht is daarmee weer volledig van deze tijd.