AV_Vastestate_Kralingseweg_01kopie
Case

Oplossingen voor ex-pachters in Rotterdam

De gemeente Rotterdam heeft woningen, bedrijfsruimtes en grondpercelen in bezit die in de jaren '70 en '80 bewoond of gebruikt werden onder een pachtovereenkomst. Na het verlopen van deze overeenkomsten werden ze het kader van de verwachte gebiedsontwikkelingen omgezet in ‘om-niet’ overeenkomsten. Die situatie is inmiddels niet meer te verantwoorden door de gemeente, waarop Vastestate als mediator is ingezet om een oplossing te vinden.

Dergelijke situaties zijn lastig voor gemeentes en Vastestate voelt dat goed aan. De mensen die op deze locaties wonen zijn daar veelal opgegroeid en in sommige gevallen woont er zelfs een tweede of derde generatie in het pand. Rotterdam heeft zo'n 30 locaties waarvoor een oplossing gevonden moet worden en iedere locatie vraagt om een aparte benadering.  De meeste bewoners krijgen de mogelijkheid aangeboden om de woning te kopen, maar dat is om uiteenlopende redenen niet altijd mogelijk. 

Kralingseweg in Rotterdam

Kralingseweg in Rotterdam

Vastestate treedt altijd in overleg met de familie of woningcorporaties op om een oplossing te vinden. Als die niet gevonden wordt dan is een gang naar de rechtbank vaak onvermijdelijk. Met daadkracht, duidelijkheid en vanuit een goede organisatie weet Vastestate deze geschillen uiteindelijk tot een goed eind te brengen, waarbij er wordt gestreefd naar een optimaal resultaat voor de gemeente en de bewoners.

Vanwege de complexe situaties is dat niet altijd mogelijk, maar door in gesprek te gaan én door in gesprek te blijven met de bewoners en de gemeente, weet Vastestate de problemen op een correcte en politiek sensitieve manier af te handelen.