blog 3 november 2022

Vijftien jaar Vastestate: in gesprek met Erwin Hebels

Eind oktober bestond Vastestate alweer vijftien jaar. Vijftien jaar vol memorabele momenten, prachtige projecten, leermomenten, fijne collega’s en bijzondere opdrachtgevers. Samen met oprichter Erwin Hebels blikken we terug op de afgelopen jaren en kijken we verwachtingsvol vooruit.

Na een kleine vijf jaar gewerkt te hebben voor advies- en ingenieursbureau PVM, maakte Erwin kennis met het consultancy werkgebied. “Consultancy is het mooiste vakgebied dat er is. Je kennisvoordeel inzetten voor opdrachtgevers die je daarmee een dienst bewijst. Dat is letterlijk mijn inspiratie in 2007 geweest om met Vastestate te starten”, aldus Hebels. De basis voor Vastestate Vastgoedmanagement is gelegd door telkens weer de vraag achter de vraag te stellen en daarmee tot de kern te komen van wat de klant eigenlijk wil vragen. “In ons DNA zit onze consultancy mindset die zorgt voor incompany maatwerk en vertrouwen bij onze opdrachtgevers.”

Terugkijkend in de tijd heeft Erwin met Vastestate altijd de dienstverlener willen zijn die als rechterhand fungeert. “Ik ben gestart in een rol als project- en procesmanager. Goed luisteren naar de vraag achter de vraag, praktisch, pragmatisch, maar altijd met de poten in de klei. Het werk van een consultant kan zo onwijs goed gecombineerd worden met vastgoedbeheer. Geen enkele klant is hetzelfde, geen pand past in een keurslijf en elke huurders heeft zo zijn gebruiksaanwijzing. Prachtig om consultancy te combineren met vastgoedbeheer”, vertelt Erwin.

Vastgoedbeheer
De dienst vastgoedbeheer is niet vanaf de start aangeboden, maar geboren vanuit een frustratie. Erwin: “De vastgoedbeheerders die werkten voor de klanten waar we al consultancy opdrachten voor verzorgden, liepen vast op de drie grootste irritaties die vandaag de dag nog veelvuldig voorkomen: informatie die niet beschikbaar is/waar je lang op moet wachten, geen flexibiliteit op het gebied van overzichtslijstjes en het zelf moeten nadenken over de instandhoudings- en exploitatieperiode als eigenaar. Deze frustratie heeft er samen met onze consultancy mindset voor gezorgd dat we ook vastgoed zijn gaan beheren. Waar we begonnen met enkele objecten is dat vandaag de dag uitgegroeid tot het beheer van duizenden objecten.” Door een extern bureau zijn diepte-interviews gehouden bij de klanten om het DNA van Vastestate te doorgronden. “Zo eervol en leuk als je de uitwerking ontvangt met de kernwoorden ‘persoonlijk’, ‘kennis gedreven’, ‘incompany benadering’ en ‘samen doelen realiseren’. Daar houden we aan vast en dit proberen we ook bij het groeiende team als kern mee te geven.”

Terugblik vijftien jaar Vastestate
Wanneer je Erwin vraagt wat hij het mooiste vindt aan Vastestate, antwoordt hij: “Dat iedereen gelijk is en even prachtig waardevol. Dat zie je ook letterlijk terug in hoe teams en collega’s met elkaar omgaan. Dat maakt mij gelukkig. Als er door omstandigheden drukte is op de Servicedesk, gaan collega’s uit allerlei teams vrolijk aan de slag om te helpen. Andersom helpen de collega’s van de Servicedesk weer mee met opleveringen, inspecties en controles wanneer nodig.”

Waar Erwin dat het meest trots op is als hij terugblikt op de afgelopen vijftien jaar? De warme steun en (onverwachte) hulp in (soms persoonlijk) lastigere periodes. Dat ziet hij ook terug bij collega’s onderling. Bovendien is het uniek om te zien dat sommige collega’s die zijn vertrokken soms na maanden of jaren weer terugkomen bij het bedrijf.

Vooruitblik
Wat Erwin verwacht van de komende jaren? “Over 15 jaar is het woord ‘propertymanagement’ niet meer vanzelfsprekend en spreken we over ‘asset services’. De assets zijn breed: van water tot kavels grond en van wonen tot stadions en kunnen ook minder tastbare thema’s zijn, zoals leisure, community, woondistrict of urban living. De services zijn toegespitst op dienstverlening, over 15 jaar zijn we nog steeds een serviceorganisatie die dienstbaar is op zowel het facility- als hospitality- en vastgoedmanagement.” De verandering richting asset services is er een die al jaren gaande is. Dit zie je ook terug in de breder geworden dienstverlening van Vastestate: van het financieel management tot en met de jaarrekening, assetmanagement, realtime rapportages in PowerBI, werken op basis van Balanced Scorecards en de eigen servicemanagers van Vaste Taken. “Over 15 jaar is asset services de standaard, waarbij onze klanten meer operationele dienstverleningstaken uitbesteden aan Vastestate. Als serviceorganisatie met een consultancy mindset blijven we altijd vooruitdenken!”, blikt Erwin vooruit.

“We hebben nooit gewerkt aan marketing, omdat een goed product – in dit geval onze diensten, zichzelf verkoopt. We zijn al onze klanten enorm dankbaar voor het vertrouwen de afgelopen jaren en kijken vol goede moed naar de toekomst. Juist in het jubileumjaar sta je stil bij wat nu echt belangrijk is, is geweest en gaat komen. Eén ding staat: ik kan geen dag verder zonder mijn collega’s. Alles staat of valt met het team van collega’s om ons heen. Samen vooruit!”, sluit Erwin af. 

Erwin Hebels slaat eerste gat in muur voor renovatie nieuw kantoor Victoriapark te Rotterdam. Vastestate verwacht Q1 2023 dit nieuwe kantoor te betreden.

ErwinHebelsVastestateRotterdam