IMG_0074
blog 5 november 2021

Het kantoor van de toekomst

De Rijnhaven van Rotterdam is vanaf maart 2021 een nieuw gebouw rijker. Ditmaal niet aan de kade, maar op het water. In de schaduw van de wolkenkrabbers op de Wilhelminakade verschijnt dit tweeverdieping hoge gebouw en koploper op het gebied van duurzaamheid.

De naam zegt het al, Floating Office Rotterdam, een kantoorverzamelgebouw drijvend op de Rotterdamse wateren. FOR is hét voorbeeld van hedendaagse duurzame technologie. Het omringende water zorgt voor een koele omgeving en zonne-energie maakt het gebouw zelfvoorzienend. Enkel met bouten en moeren hangt het object aan elkaar, met hout als belangrijkste bouwmateriaal. Door de unieke bouwmethode, zal het blijven drijven als het waterpeil stijgt als gevolg van de klimaatveranderingen.

Vastestate is aangesteld als beheerder van dit bijzondere gebouw. Ook hebben wij geholpen met inrichten van de exploitatie en dagelijks beheer om te voldoen aan BREEAM Excellent certificering die is toegekend. Met de vormgeving van 'hallo energy', internet of things (IoT) en visuele weergave worden huurders, gebruikers en bezoekers geïnformeerd over haar energieverbruik. Doel van Vastestate is om de hedendaagse bewoners te blijven motiveren om zo duurzaam mogelijk te werken in dit drijvende ponton.

De gemeente Rotterdam is nog niet klaar met de Rijnhaven. In de nabije toekomst zal de haven worden uitgebreid. Een drijvend restaurant wordt momenteel ingericht, het zwembad wordt afgerond en een boulevard gecreëerd worden, waaraan het FOR verbonden is met een brug.

FOR is een initiatief van GCA (Global Commission on Adaptation) en de gemeente Rotterdam. Powerhouse Company is het architectenbureau.

IMG_0075
IMG_0098
IMG_0078